Gyakran előfordul, hogy a családban vagy akár saját magunk is hirtelen egy könnyű apró finomságra vágyunk. Persze ilyenkor legegyszerűbb egy csokit vagy zacskó kekszet előkapni, de ezek hosszútávon sem egészségünknek se alakunknak nem tesznek jót. Ez a két recept a tökéletes példa arra, hogyan lehet 10 perc alatt olyan ínycsiklandó falatokat készíteni amivel garantáltan sikert fogunk elérni.
Mini kakaós csiga
Hozzávalók:
- 2 ek kakópor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 cs leveles tészta
- 1 ek margarin
Elkészítése:
A mélyhűtőből felengedett leveles tésztát vékonyra nyújtjuk lisztezett deszkán, közben a margarint felolvasztjuk. Az olvadt margarinnal megkenjük a tésztát erre pedig egyenletesen eloszlatjuk a kakaó-vaníliás cukor keveréket. A tészta hosszabbik oldalánál hagyjuk egy ujjnyi szabad helyet ahova nem kerül kakaó, mert ott fog később összeragadni a széle. A hosszanti oldalnál elkezdjük feltekerni a tésztát, majd az így kapott hengert nagyjából 1-2 cm távolságban felvágjuk. A tepsibe legalább 4 cm-re érdemes rakni őket egymástól mert sütés közben megdagad. A maradék olvasztott margarin még sütés előtt a kis csigák tetejére kenjük, a sütőben pedig 180 fokon körülbelül 10 perc alatt kész is lesz a mini kakaós csigánk. Ízlés szerint a kész csigára porcukrot vagy akár fahéjat is lehet szórni.
Sajtos-baconos csiga
Hozzávalók:
- 5-10 dkg trappista sajt
- 1 db krémsajt
- 1 cs leveles tészta
- 4 db bacon szalonna szelet
Elkészítés: A kakaós csigához hasonlóan az olvasztott leveles tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, a krémsajtot elkenjük rajta, úgy hogy a hosszanti oldalán egy ujjnyi csíkot hagyunk. Az apróra vágott baconokat egyenletesen elszórjuk rajta, majd feltekerjük a tésztát. A hengert 1-2 cm-enként felvágjuk majd a kapott kis csigákat megszórjuk reszelt sajttal. 180 fokon 10-15 percen belül szép aranybarna lesz és garantált sikert érünk el vele.
Jóléti Dán Kekszesdoboz 2013.10.06. 11:34:52