A macaron mostanára az egyik legdivatosabb süti lett szerte Európában, és pár éve hazánkban is elkezdődött a macaron-mánia. Idén már másodszorra került megrendezésre a Macaron-nap is, ahol a tömegek a süti darabjáért 300 forintot se sajnáltak. Elkészítésének nehézségeiről számtalan oldalt láttunk, állításuk szerint csak igazi mesterszakácsoknak érdemes belevágni. Most utánajártunk, hogy egy konyhai jártasságokban igencsak kezdő, hogyan boldogul ezzel a különleges süteménnyel, és előre kell bocsájtanom, hogy messze nem akkora ördöngösség, mint ahogy azt hangoztatják.
Amire szükséged lesz hozzá:
- 140g darált mandula ( auchan-ban találtunk mandula lisztet, de elvileg a lidl és aldiban lehet kapni igazi darált mandulát)
- 250g porcukor
- 80g kristálycukor
- 4 tojás fehérje
- ételszínezék
-krémhez, ízlés szerint bármilyen lekvár, cukrozott vajkrém, olvasztott fehér csoki vagy bármi amit el tudtok bele képzelni
Elkészítés: Mielőtt elkezdenénk belemerülni az interneten keringő cukorhőmérős, és eszméletlenül komplikált leírásokba, nem kell aggódni egyáltalán, mert sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk. Első lépésként a porcukrot és a darált mandulát egy szűk lyukú szitán kell átszitálni, ez tényleg fontos, mert különben nagyon darabkás lenne a tészta és nem is jönne fel szépen. Ezt az átszitált keveréket kicsit félretesszük és a 4 tojást (nekünk nem volt 5 napos pihentetett, mi egyből a hűtőből kivéve törtük fel) félig felverjük. Nem kell teljesen keményre, mert ilyenkor kell hozzáönteni a 80g kristálycukrot, és ezzel együtt tovább keverni habverővel egészen addig, amíg szép fényes massza lesz.
Ezután az átszitált keveréket óvatosan hozzáöntjük és a keverőlapáttal lassú mozdulatokkal beleforgatjuk, látni lehet, ahogy egy nyúlós cukormasszává áll össze. Kevergetés közben kell hozzáadni az ételszínezéket ízlés szerint vagy akár, ha a külső tésztácskát is ízesíteni szeretnénk, akkor az aromát is. Majd ezt a masszát egy habzsákba töltjük. Nekünk sikerült beszerezni egy konkrétan macaron-sütő formát (auchanben volt a konyhai felszereléseknél) ebbe töltöttük bele a kis tésztácskákat. Ez elég nagy segítség, mivel így nem kell méregetni a 4 cm-es köröket a sütőlapon, de ahogy a végeredményen látszik, sok helyen nem lett tökéletes a kinézete. 150°-on előmelegített sütőben, 12 percig sütöttük.
Az eredmény: Látványra nem tökéletes, de ezt igazából nem is vártuk. A sütőforma miatt sok helyen a széle kifutott. Viszont a teteje egyáltalán nem repedt be, amire számítottunk, sőt még a kis talpacskák is ugyanúgy feljöttek ahogyan kell. Az íze viszont azonnal kárpótolt a furcsa kinézetért. Elég sok helyen kóstoltam már macaront és őszintén azt kell, hogy mondjam nem nagyon maradt le tőlük a kis házi süti. Kívül roppanós, belül pedig érezni lehet azt a kellemes krémes állagot, amitől igazán különleges. Mivel nekünk sok darált mandulánk maradt, krémnek ezt használtuk fel eperlekvárral keverve. Első próbálkozáskor nem is számítottunk ekkora sikerre, a látványon természetesen még a későbbiekben lesz mit csiszolni.
Minden macaron-kedvelőnek ajánlom, hogy próbáljátok ki! Még ha elsőre nem is lesz bolti minőségű egy kis kísérletezéssel lehet még tökéletesíteni és biztos, hogy mindenkinek le fog esni az álla!
Ajánlott bejegyzések:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.